Weselne menu jak wszyscy wiemy jest niewiarygodnie trudne do ułożenia, tak by satysfakcjonowało wszystkich gości weselnych. Ciężko trafić w gusta smakowe wszystkich zaproszonych osób.
Jedni lubią ostre smaki, drudzy przemawiają za smakami delikatnymi, trzeci lubią zjeść tłusto, a czwartym odpowiadają dania dietetyczne. Więc jak sami Państwo widzą menu weselne to ciężki orzech do zgryzienia.
Jak więc przygotować weselne menu aby smakowało każdej zaproszonej osobie?
Zacznijmy ten post od określenia tego jak powinna wyglądać obiadokolacja weselna.
Najpopularniejszym składem goszczącym na weselach jest oczywiście obiadokolacja składająca się z czterech dań :
- przystawka
- zupa
- danie główne
- deser
Można ją modyfikować w zależności od Waszych gustów i potrzeb. Może ona również być bez przystawki czy deseru, jednak z doświadczenia wiemy, że obiadokolacja weselna składająca się z czterech dań sprawdza się najlepiej. Kolacja ta oczywiście jest serwowana.
Coraz częściej goście weselni są informowani jakie dania będą mogli skosztować w formie karty opisującej weselne menu, która jest ułożona na każdym talerzu. Karta menu zazwyczaj nawiązuje do motywu przewodniego wesela i jest elementem świetnie go podkreślającym.
Ważną sprawą odnośnie tego jak powinno być przygotowane weselne menu menu jest ilość dań gorących serwowanych podczas wesela. Dawniej było ich nawet pięć lub sześć serwowanych średnio co godzinę, jednak z biegiem lat się to zmieniło i dzisiaj wystarczy jeden lub dwa posiłki gorące przez cały czas trwania wesela. Nie oznacza to jednak, że na tym kończy się menu weselne. W ciągu całego wesela dostępny jest również poczęstunek najczęściej w formie bufetu szwedzkiego, gdzie znajdą się na przykład wędliny, sery, sałatki czy zimne dania.
Nie może również zabraknąć stołu ze słodkościami,
oraz miejsca, gdzie można również zrobić sobie kawę czy herbatę :
Jeżeli chodzi o sposób podawania dań zdecydowanie polecamy serwis talerzowy. Serwowanie dań na półmiskach nie chlubi się dobrą opinią, ponieważ niepotrzebnie angażuje gości w podawanie sobie półmisków z jedzeniem. Może również wyjść sytuacja, że dań nie wystarczy dla wszystkich osób. Przy serwisie półmiskowym potrzeba również większej liczby kelnerów.
Bardzo istotną sprawą jest wybór dań na weselne menu. Jeżeli chcesz, żeby Twoje menu się wyróżniło raczej nie serwuj na obiad standardowego rosołu i schabowego z ziemniakami. Nie przesadzaj również z oryginalnością i nie wybieraj na danie główne ośmiornicy czy ślimaków, bo istnieje prawdopodobieństwo, że do kuchni wróci dużo pełnych talerzy. Wybierz coś oryginalnego ale z umiarkowaniem.
Jeżeli na weselu znajdzie się osoba, która jest na przykład wegetarianką lub weganką to warto przygotować dla tej osoby specjalne menu. Wtedy gość poczuje się mile zaskoczony i doceni Waszą troskę, która na pewno na długo zapadnie mu w pamięć.
Teraz kilka słów o daniach, które nie powinny się znaleźć w Waszym menu weselnym :
- serdecznie odradzamy serwowanie łatwo psujących się dań
- na stołach nie powinny się znaleźć potrawy, które roznoszą intensywny zapach, który może się roznosić po całej sali
- dla dobra gości unikamy potraw wzdymających i ciężkostrawnych
- nie powinniśmy serwować niejadalnych dodatków, ponieważ nie wszyscy mogą wiedzieć czy są jadalne czy nie
Warto również zadbać o obsługę kelnerską i ustalić przed weselem ilu kelnerów powinno znajdować się do dyspozycji. Zazwyczaj jest to oczywiście ustalane na podstawie liczby gości, którzy pojawią się na weselu. Z naszego doświadczenia wiemy, że na 10-15 osób powinien przypadać 1 kelner.
Musimy uwzględnić jeszcze podwykonawców, którym również zapewniamy posiłki. Zazwyczaj wynosi ono połowę ceny za menu przypadającą na jednego gościa weselnego.
Warto również umówić się z obsługą kelnerską, żeby dania serwowane najpierw wydawane były podwykonawcom, a dopiero później gościom. W ten sposób unikniemy niepotrzebnego przestoju.
Coraz bardziej modnymi elementami urozmaicającymi menu weselne są na przykład:
- drink bar
- fontanna czekoladowa
- live cooking
- stół staropolski
Więc jak sami Państwo widzą jest mnóstwo opcji i rozwiązań, które pomogą nam w doborze odpowiedniego menu weselnego, tak aby każdy wyszedł z przyjęcia zadowolony i przede wszystkim najedzony.
Pozdrawiamy !
Zespół Inspiro
Zdjęcia : Pinterest
Przepiękne ślubne inspiracje! 🙂
Piękne są stoliki ze słodkościami:) Dużo też daje bufet i bar, dzięki temu goście mogą spokojnie sami wybierać jakie jedzenie mają ochotę zjeść i kiedy co wybrać. Tym sposobem marnuje się mniej jedzenia – co jest ważne szczególnie dla Eco-Freeków 😉