Weselne menu – jak je ugryźć ?

Weselne menu jak wszyscy wiemy jest niewiarygodnie trudne do ułożenia, tak by satysfakcjonowało wszystkich gości weselnych.  Ciężko trafić w gusta smakowe wszystkich zaproszonych osób.

 

Jedni lubią ostre smaki, drudzy przemawiają za smakami delikatnymi, trzeci lubią zjeść tłusto, a czwartym odpowiadają dania dietetyczne. Więc jak sami Państwo widzą menu weselne to ciężki orzech do zgryzienia.

 

Jak więc przygotować weselne menu aby smakowało każdej zaproszonej osobie?

 

Zacznijmy ten post od określenia tego jak powinna wyglądać obiadokolacja weselna.

 

a8fc76a7cbf3863f14413f4c91ff5a32

 

Najpopularniejszym składem goszczącym na weselach jest oczywiście obiadokolacja składająca się z czterech dań :

  • przystawka
  • zupa
  • danie główne
  • deser

 

Można ją modyfikować w zależności od Waszych gustów i potrzeb. Może ona również być bez przystawki czy deseru, jednak z doświadczenia wiemy, że obiadokolacja weselna składająca się z czterech dań sprawdza się najlepiej. Kolacja ta oczywiście jest serwowana.

 

Coraz częściej goście weselni są informowani jakie dania będą mogli skosztować w formie karty opisującej weselne menu, która jest ułożona na każdym talerzu. Karta menu zazwyczaj nawiązuje do motywu przewodniego wesela i jest elementem świetnie go podkreślającym.

 

256f1a3cf5af53ee70cf7abc648e64ad

 

Ważną sprawą odnośnie tego jak powinno być przygotowane weselne menu menu jest ilość dań gorących serwowanych podczas wesela. Dawniej było ich nawet pięć lub sześć serwowanych średnio co godzinę, jednak z biegiem lat się to zmieniło i dzisiaj wystarczy jeden lub dwa posiłki gorące przez cały czas trwania wesela. Nie oznacza to jednak, że na tym kończy się menu weselne. W ciągu całego wesela dostępny jest również poczęstunek najczęściej w formie bufetu szwedzkiego, gdzie znajdą się na przykład wędliny, sery, sałatki czy zimne dania.

 

23cb1bfe0fee14346baf89e1f370ea83

 

 

f0ee8e89434184bd024cd38d25759118

 

Nie może również zabraknąć stołu ze słodkościami,

 

0a3bab892f41d1f093dde06936c41a12

 

oraz miejsca, gdzie można również zrobić sobie kawę czy herbatę :

 

951644b809ef560ea2c0c4c8530812a7

 

Jeżeli chodzi o sposób podawania dań zdecydowanie polecamy serwis talerzowy. Serwowanie dań na półmiskach nie chlubi się dobrą opinią, ponieważ niepotrzebnie angażuje gości w podawanie sobie półmisków z jedzeniem. Może również wyjść sytuacja, że dań nie wystarczy dla wszystkich osób. Przy serwisie półmiskowym potrzeba również większej liczby kelnerów.

 

Bardzo istotną sprawą jest wybór dań na weselne menu. Jeżeli chcesz, żeby Twoje menu się wyróżniło raczej nie serwuj na obiad standardowego rosołu i schabowego z ziemniakami. Nie przesadzaj również z oryginalnością i nie wybieraj na danie główne ośmiornicy czy ślimaków, bo istnieje prawdopodobieństwo, że do kuchni wróci dużo pełnych talerzy. Wybierz coś oryginalnego ale z umiarkowaniem.

 

Jeżeli na weselu znajdzie się osoba, która jest na przykład wegetarianką lub weganką to warto przygotować dla tej osoby specjalne menu. Wtedy gość poczuje się mile zaskoczony i doceni Waszą troskę, która na pewno na długo zapadnie mu w pamięć.

 

c1ff3e784b4fbe7e9b53a67225074f19

 

 

Teraz kilka słów o daniach, które nie powinny się znaleźć w Waszym menu weselnym :

  • serdecznie odradzamy serwowanie łatwo psujących się dań
  • na stołach nie powinny się znaleźć potrawy, które roznoszą intensywny zapach, który może się roznosić po całej sali
  • dla dobra gości unikamy potraw wzdymających i ciężkostrawnych
  • nie powinniśmy serwować niejadalnych dodatków, ponieważ nie wszyscy mogą wiedzieć czy są jadalne czy nie

 

Warto również zadbać o obsługę kelnerską i ustalić przed weselem ilu kelnerów powinno znajdować się do dyspozycji. Zazwyczaj jest to oczywiście ustalane na podstawie liczby gości, którzy pojawią się na weselu. Z naszego doświadczenia wiemy, że na 10-15 osób powinien przypadać 1 kelner.

 

Musimy uwzględnić jeszcze podwykonawców, którym również zapewniamy posiłki. Zazwyczaj wynosi ono połowę ceny za menu przypadającą na jednego gościa weselnego.

 

Warto również umówić się z obsługą kelnerską, żeby dania serwowane najpierw wydawane były podwykonawcom, a dopiero później gościom. W ten sposób unikniemy niepotrzebnego przestoju.

 

91498520215bf663aa666df898f40a83

 

 

Coraz bardziej modnymi elementami urozmaicającymi menu weselne są na przykład:

  • drink bar
  • fontanna czekoladowa
  • live cooking
  • stół staropolski

 

Więc jak sami Państwo widzą jest mnóstwo opcji i rozwiązań, które pomogą nam w doborze odpowiedniego menu weselnego, tak aby każdy wyszedł z przyjęcia zadowolony i przede wszystkim najedzony.

 

Pozdrawiamy !

Zespół Inspiro

 

 

Zdjęcia : Pinterest

2 comments

Leave A Comment